Ik vond AC Milan voor het eerst leuk omdat mijn broer me het team aanraadde tijdens het spelen van FIFA 02. Ik wierp een blik op de teaminformatie in het spel: het teamlogo is erg mooi, de rode en zwarte kleur van de trui is erg mooi, en de enige speler die ik kan herkennen is Rivaldo. Deze drie punten bevielen mij, die op dat moment bijna niets van voetbal afwist, dus koos ik tijdelijk voor deze Italiaanse club als mijn thuisploeg.
Ja, tijdelijk. Voordat ik mijn vrienden officieel vertel over mijn thuisploeg, moet ik er een periode van inspectie voor instellen. Als het eenmaal is geïdentificeerd, moet het immers worden verdedigd in het dagelijkse “fandebat”. Net als wanneer je besluit een relatie aan te gaan, kijk je vaak vooruit en achteruit en maak je je zorgen over winst en verlies. Tijdens de keuring heb ik veel tijd besteed aan het afspeuren op internet naar informatie. Naast dat ik de spelers van AC Milan kende, begon ik ook op een vage manier de geschiedenis van AC Milan te bestuderen. Dit team stelde me dan ook niet teleur: een roemrijk verleden, een partij sterren en een trotse voorzitter. Op dat moment stond ik tegenover een stapel Milanese materialen die waren afgedrukt door inkjetprinters, en ik riep stilletjes in mijn hart: AC Milan is het team dat ik steun!
Nou, het klinkt echt, niet erg romantisch. Hoewel het proces van het selecteren van een team nogal snobistisch is, wordt het, als het eenmaal is bepaald, plotseling heel serieus. Ik begon mezelf te wijden aan het kijken naar het nieuws, het houden van briefings, het verzamelen van voetbalkaarten en ik dacht er zelfs over om brieven aan de club te schrijven om fans in tijdschriften te imiteren. Het belangrijkste om in die tijd fan te zijn, was echter om in hun vrije tijd met klasgenoten te discussiëren over wiens favoriete team het beste was. “Weet je hoe briljant de Nederlandse drietand is?” “Hoeveel Champions League-titels heeft jouw team gewonnen?” “De loyaliteit van Baresi en Maldini kan alleen gebeuren in ons AC Milan!” ‘Kent u Rivera?’ Ik kan niet eens veel informatie vinden op internet. Sterker nog, omdat mijn ouders naar mijn studie staarden, werd ik elke dag heel vroeg naar bed gestuurd en had ik niet eens live een wedstrijd gezien. Maar deze dingen over de Rossoneri zijn nog steeds bekend; bij het verdedigen van de thuisploeg komt elke zin recht uit het hart.
Natuurlijk zijn er momenten waarop gevoelens op de proef worden gesteld: na de grote ommekeer van het seizoen 04-05 heb ik bijvoorbeeld ooit overwogen om van thuisploeg te veranderen. Uiteindelijk verscheen mijn broer weer. Hij zei heel minachtend tegen me: “Je bent een nepfan. Als het team een slechte staat van dienst heeft, verander dan van team.” Ik was toen sprakeloos en bleef resoluut AC Milan steunen. Sinds het seizoen 2005-2006 begon ik regelmatig naar de live-uitzendingen van de Serie A en de Champions League te kijken. Het voelde alsof ik eindelijk een getrouwd leven had met mijn oude minnaar. Sindsdien heeft elke overwinning of nederlaag van dit team een andere impact op mijn leven gehad. In de maand dat Kaka bijvoorbeeld de Golden Globe won, gaf ik al mijn zakgeld uit en kocht ik alle tijdschriften en kranten die over hem berichtten. En dan uitgescholden door ouders. Natuurlijk worden ook de lief en leed in mijn leven begeleid door dit team. Op de avond dat ik door mijn ex-vriendin werd gedumpt, zag ik bijvoorbeeld AC Milan hun rivalen Inter Milan in Peking omverwerpen.
Ik geloof dat de liefde van veel fans, waaronder ikzelf, voor hun thuisploeg vaak voortkomt uit zo’n langdurig bedrijf. Als het echt een onderdeel van het leven wordt, is de plaat niet langer de doorslaggevende factor voor je liefde. Dus hoewel de prestaties van AC Milan in de afgelopen vijf jaar erg slecht zijn, weerhoudt het me er niet van om aandacht te blijven besteden aan en van dit team te houden. In zekere zin is het mijn eigen verleden en heden. Interessant genoeg hebben veel Star Wars-fans soortgelijke gevoelens tegen mij genoemd.
Een vriend vertelde me ooit dit: Noem de ijdele “metgezeltheorie” niet, maar praat gewoon over wat je leuk vindt aan Milaan? Ik dacht er een tijdje over na en vertelde hem dat deze ijdele theorie in feite, hoewel verschillende mensen verschillende gevoelens hebben, de meest reële is. En veel populaire redenen om van Milaan te houden, kunnen zelfs niet tegen nog één vraag op, omdat veel dingen niet zo mooi zijn als de legendes zeggen. Wat nog belangrijker is, deze wijd verspreide verhalen zijn niet zo echt en kunnen niet zo’n diepe liefde creëren. Veel dingen die met het team te maken hebben, worden nu zo nu en dan gedaan, dus het is niet nodig om ze bewust te regelen. Als je voetbalwedstrijden speelt, kies je alleen voor Milaan; als je de carrièremodus speelt, stop je pas als je naar Milaan overstapt; je koopt elk jaar een Milanese thuistrui; je kijkt naar live wedstrijden tijdens de normale tijd; als je de mogelijkheid hebt om live te kijken, moet je kijken.
In de afgelopen twee jaar ben ik begonnen met schrijven over de spelers, tactieken en geschiedenis van Milan op verschillende platformen. De reden is simpel: ik wil niet dat dit team, dat uit de reguliere Europese voetbalkring is verdwenen, zo snel uit ieders zicht verdwijnt. zal heel blij zijn om tevreden te zijn.